Als we zo doorgaan, gaan we straks zelfs die witte vloot nog missen.

Voorzitter,
We bespreken ook in technische zin een raar voorstel, met dubbele boodschappen. Ik kan het bijvoorbeeld niet uitleggen dat het geld zelfs kan worden besteed aan duurzaamheidsambities. Kennelijk een geintje want we weten allemaal de verblijfsbelasting gewoon een paar van die vele ongedekte PM-posten op de begroting moet gaan dekken.
De toerist die met de trein arriveert en een hotel pakt, gaat meer betalen dan de toerist die per dieselschip op het Oostereiland wordt afgezet. Kan iemand dat uitleggen? Hoorn moet je voelen.
Voorzitter, langzamer dan in de Randstad krabbelt de economie hier een beetje op. Hoorn is nog lang niet de toeristische trekpleister die we zouden willen zijn. Op flinterdun ijs kiest ook de VVD voor meer kosten en meer administratieve lasten voor het bedrijfsleven. Het gaat een Van der Valk alleen al tienduizenden euro’s kosten omdat ze verblijfsbelasting voor lopende boekingen niet kunnen doorberekenen aan hun klanten.
Voorzitter,
De toerist heeft Hoorn helemaal niet nodig. Tegen de 90 procent van de bezoekers komt uit de eigen provincie. Lelystad scoort nog beter. En wat doet Hoorn? Hoorn trekt aan twee kanten van hetzelfde touw. Al vervijfvoudigen we het budget voor Hoorn Marketing – het zal niet opwegen tegen dit ontmoedigingsbeleid.
Als we zo doorgaan, gaan we straks zelfs die witte vloot nog missen.