Hoorn moet meer stad worden!

 

Voorzitter,

Niet gebouwen, beton en projecten maken een stad vitaal: maar de mensen!

Uit onze hele regio trekken de jongeren weg. Hoorn moet meer stad worden! Meer stad voor heel West-Friesland. Want als je opgroeit in Andijk, Wognum, Hem of Abbekerk word je als je gaat studeren bijna verplicht om weg te trekken. Dat is voor studerende jongeren uit Hoorn ook zo. Omdat er geen woningen zijn, moeten studenten die op zich zelf willen hun heil zoeken buiten Hoorn. Ik ken er velen. In smerige, brandgevaarlijke anti-kraakhokken in de hele Randstad. En deze generatie krijgt het al slechter dan ons, de vorige generaties.

De West-Friese jongeren willen wij een menswaardig alternatief bieden in het stationsgebied. Met de OV-kaart is elke Hogeschool en Universiteit voor hen bereikbaar. In Amsterdam en Zaandam wonen rond verschillende stations projecten opgeteld al duizenden jongeren – in zogenoemde mini-woningen van 25 tot 40 vierkante meter. Het sprankelt en bruist er doordat er studie en werkruimten zijn of bijvoorbeeld doordat jongeren ouderen of nieuwkomers helpen, in ruil voor een wat goedkopere huur.

Deze jongeren zorgen niet voor meer parkeerdruk omdat ze bij een station geen auto nodig hebben. Bij Science Park in Amsterdam-Oost zijn er gewoon geen parkeerplaatsen voor jongeren.

Wonen, werken en verblijven. Concentreer dat voor jongeren vooral concentreren rond het belangrijkste OV-knooppunt van de regio: het station van Hoorn. Maar in de Poort van Hoorn willen we ook plek voor ouderen, dichtbij alle voorzieningen zoals het centrum en het ziekenhuis.

Een vitale stad, betekent voor ons ook een vitale binnenstad. En die is gebaat bij meer draagvlak van werkers en consumenten rondom het centrum.

Als wij echt de jeugd hier willen houden, dan moeten wij de honderden jongeren die dolgraag in West-Friesland zelfstandig willen wonen daartoe ook de mogelijkheid geven. Ze zitten tegen hun zin thuis of in vies hok op een plek waar ze helemaal niet willen zijn. Hoorn moet de stad van de jeugd worden, want die jeugd hebben wij hier keihard nodig.

Grijs en groen met elkaar en voor elkaar rond station. Daarin zien wij een win-win-win op alle punten die in het voorstel worden genoemd.

Aan de wethouder en aan de commissie de vraag of u het met ons eens bent dat wij vitaliteit vooral moeten zoeken in bouwen voor de jeugd. In het stationsgebied. Want op dat punt overwegen wij een raadsinstrument.

Hieronder kunt u de pitch tijdens de commissievergadering terugzien: